Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Συμμετοχή του σχολείου μας στον Διαγωνισμό Λογοτύπου ΣΠΟΑΚ

Το σχολείο μας συμμετείχε στον διαγωνισμό με θέμα: Λογότυπος για ιστοσελίδα Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Κορινθιακός: ο κόλπος - κληρονομιά φυσικού και πολιτισμικού πλούτου».

Συγκεκριμένα το λογότυπο δημιουργήθηκε από την ομάδα εργασίας της Γ' Τάξης στα πλαίσια του μαθήματος "Εφαρμογές Πολυμέσων" με τη χρήση του εργαλείου επεξεργασίας εικόνας Adobe Photoshop.

Κατάλογος μαθητών ομάδας εργασίας:
Αντωνίου Χρήστος
Δρόλια Μαριλένα
Ελευθερίου Φανουρία-Παναγιώτα
Κανελλόπουλος Δημήτρης
Λολίτσα Ευαγγελία
Τσιτσόπουλος Παναγιώτης

Εκπαιδευτικός που συντόνισε την εργασία:
Μαρκέλλου Πηνελόπη, ΠΕ19

Περιγραφή λογοτύπου: 
Η σημασία του Κορινθιακού κόλπου από την αρχαιότητα έως σήμερα είναι αδιαμφισβήτητη εξαιτίας της εξαιρετικής ομορφιάς του, του φυσικού του πλούτου, της στρατηγικής θέσης του αλλά και της ιστορικής και αρχαιολογικής του αξίας. Ο θαλάσσιος κόσμος του είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευτεί από τη μόλυνση, την υπεραλίευση και την ανθρώπινη υπερεκμετάλλευση προκειμένου να μην ανατραπούν οι ισορροπίες του οικοσυστήματος και να είναι εφικτή η βιωσιμότητά του.

Για τον λόγο αυτό επιλέξαμε ως βασικό στοιχείο του λογοτύπου μας ένα χαρακτηριστικό είδος το οποίο βρίσκει καταφύγιο στα νερά του Κορινθιακού κόλπου, το δελφίνι. Τέσσερα είναι τα είδη των δελφινιών που συναντώνται στον κόλπο: τα κοινά δελφίνια, τα ζωνοδέλφινα, τα σταχτοδέλφινα και τα ρινοδέλφινα. Τα τελευταία χρόνια οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να αποτελούν απειλούμενα είδη.

Είναι καθήκον όλων μας ευαισθητοποιηθούμε, ώστε να διασωθούν, να προστατευτούν και να αξιοποιηθούν τα ιδιαίτερα οικολογικά χαρακτηριστικά του κόλπου, τα οποία αναδεικνύουν και τη μοναδικότητά του, ώστε να αποτελέσει ένα πρότυπο θαλάσσιο καταφύγιο για τον τόπο μας, τη χώρα μας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Θα αναδειχθούν με αυτόν τον τρόπο και οι δήμοι που βρίσκονται στα παράλιά του μέσω της ανάπτυξης ήπιων μορφών τουρισμού και τη δημιουργία εναλλακτικών πηγών εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες. Ο Κορινθιακός κόλπος αποτελεί πηγή ζωής, ιστορίας και πολιτισμού για όλους εμάς που ζούμε γύρω από αυτόν, αλλά και αναντικατάστατο κληροδότημα για τις μελλοντικές γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.